Belasting op gsm van werk

Wie een gsm van het werk heeft waarmee hij ook privé mag bellen, moet daar binnenkort belastingen en sociale zekerheid op betalen. Dat is één van de allereerste beslissingen van de regering-Leterme II, die gisteravond het vertrouwen kreeg in de Kamer, bericht Het Laatste Nieuws.
Werknemers die een gsm van het werk hebben waar ze ook privé mee mogen bellen, moeten daar straks belastingen en sociale zekerheid op betalen. In principe moeten de bedrijven een systeem uitwerken om het professioneel en het privégebruik van zo’n gsm te onderscheiden. Als de werknemer dat privéstuk van zijn gsm-factuur niet uit eigen zak moet terugbetalen, wordt dat dan zonder meer beschouwd als loon, zo besliste de ministerraad vrijdagavond laat.

Dat betekent dat zowel het bedrijf als de werknemer er belastingen en sociale zekerheid op moeten betalen.

Voor 12,5 euro privé bellen
Als het bedrijf geen onderscheid kan maken tussen het professioneel en het privégebruik dan gaat de fiscus er vanuit dat iedereen elke maand voor 12,50 euro privé belt. En dus moet de werknemer per jaar sociale zekerheid en belastingen betalen op 150 euro. Dat betekent, ruw geschat, een belastingverhoging van 20 euro(13%) per jaar voor de werknemer, terwijl zo’n gsm ook voor het bedrijf een stukje duurder wordt. (belga/mvdb).

©2015 Upropur Consult s.a. — Contact & adresses Web design & development by Carmel Design